Ψηφιακή κάρτα εργασίας - BitRouteΨηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

16 Ιανουαρίου, 2024 Andriana 0 Comments
 1. Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα;
 • Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου, για τις υπερωρίες, για την ορθή εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
 • Μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τα ρεπό, τις άδειες, μεταξύ άλλων
 • Κατά την προσέλευση / αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη / λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).
 • Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα «σκανάρει» η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης.

(Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/59491/pshfiakh-karta-ergasias-9-erwthseis-apanthseis-apo-to-ypoyrgeio)

 

 1. Με ποιο τρόπο θα γίνεται η διατήρηση των σημάνσεων της κάρτας εργασίας;

Υπάρχει δεκαετής υποχρέωση τήρησης των στοιχείων και ο τρόπος θα είναι οποιαδήποτε νόμιμη μορφή.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/61935/pshfiakh-karta-ergasias-20-erwthseis-apanthseis

 1. Ποιος είναι υποχρεωμένος να την χρησιμοποιεί;
 • H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ, τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), στις ασφαλιστικές εταιρείες και επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.
 • Από 1/1/2024 η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, από τον Οκτώβριο ο τουρισμός και η εστίαση. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..
 • Σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, θα δοθεί διάστημα 3ωνμηνών για πιλοτική εφαρμογή κάτι το οποίο σημαίνει ότι η υποχρέωση θα υφίσταται χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κυρώσεις.
 1. Υπάρχουν οφέλη για την επιχείρηση;
 • Απογραφή εργαζομένων / Προγραμματισμός εργασίας

Στο στάδιο απογραφής ο εργοδότης υποβάλει για κάθε εργαζόμενο τα στοιχεία ταυτότητας (ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα), καθώς και τις συμβατικές ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως όπως καθορίζονται από Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) ή Διαιτητική Απόφαση, την εφαρμογή 5θήμερης ή 6ήμερης εργασίας, την παροχή υπερεργασίας, την χορήγηση διαλείμματος εντός ή εκτός ωραρίου, την ύπαρξη σταθερού εβδομαδιαίου ή μεταβαλλόμενου ανά ημέρα ωραρίου εργασίας (π.χ. σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί με βάρδιες).Σε σχέση με τον προγραμματισμό της εργασίας, οι επιχειρήσεις δηλώνουν για κάθε εργαζόμενο ανά εβδομάδα το ωράριο εργασίας, τις άδειες και τις υπερωρίες.

 • Καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας

Με την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1/7/2022, οι επιχειρήσεις κοινοποιούν καθημερινά και άμεσα (σε πραγματικό χρόνο) στο Π.Σ. Εργάνη τα γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης.Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Επίσης, η δήλωση έναρξης / λήξης μπορεί να υποβάλλεται μέσω νέας εφαρμογής για φορητές συσκευές Ergani Card Scanner για τις επιχειρήσεις, με την οποία θα γίνεται ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία.

 1. Πότε πρέπει να ξεκινήσει να την χρησιμοποιεί;

Από 1/1/2024 η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, από τον Οκτώβριο ο τουρισμός και η εστίαση. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..

Ψηφιακή κάρτα εργασίας