Ψηφιακός Μετασχηματισμός - BitRoute

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

27 Αυγούστου, 2023 admin 0 Comments

Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Καρλ Σαγκάν
Αμερικανός αστρονόμος  (1934-1996)

Τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

Με την όρο Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν εννοούμε απλά την εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε μια δραστηριότητα ή έναν οργανισμό. Ο «μετασχηματισμός» αυτός αφορά θεμελιώδεις μεταβολές προς την κατεύθυνση την εναρμόνισης με την νέα ψηφιακή εποχή και τις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας γενικότερα. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι το σύνολο των μεταβολών που υιοθετούνται ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα, με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και την δημιουργία νέων ευκαιριών, αποτελεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η μετάβαση από τον «παραδοσιακό» τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στον νέο, εναρμονισμένο με την εποχή των νέων τεχνολογιών, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε μια επιχείρηση να αποτελεί ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και επαρκή για τις ανάγκες της αγοράς.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μίας επιχείρησης θα πρέπει να αποτελεί μια δυναμική μεταβολή

Ένας επιτυχημένος μετασχηματισμός σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν παραμένει ίδια πριν και μετά από αυτόν. Επιχειρεί πλέον με έναν καινούργιο τρόπο. Επομένως είναι προτιμότερο να αναφερόμαστε σε επιχειρηματικό (και επιχειρησιακό) μετασχηματισμό, δηλαδή στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, που θα δημιουργήσει νέες καλές πρακτικές και προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βελτιώνει σε αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα το επιχειρείν, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, και αυτό το πετυχαίνει με κάθε είδους τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις. Γι΄ αυτό ακριβώς μία επιχείρηση δεν πρέπει να εστιάζει πρώτα στη χρήση των τεχνολογιών -που σφάζονται στα πόδια της αφειδώς- αλλά στην επιχειρηματική στρατηγική, στις διαδικασίες και στους ανθρώπους.

O Ψηφιακός Μετασχηματισμός προσφέρει στους οργανισμούς της δυνατότητα να κατανοήσουν τον σύγχρονο αγοραστή, να αλληλεπιδράσουν μαζί του και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους προσφέροντας μία πολυεπίπεδη εμπειρία πελατών.

Βασικές τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού

Σύμφωνα με τον δείκτη DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι βασικές τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού είναι:

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

Υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας

Τεχνολογίες cloud

Ανάλυση δεδομένων

Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things)

Ρομποτική και αυτοματοποίηση

Tρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing)

Tεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI)

Κυβερνοασφάλεια (cybersecurity)

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί τη λύση που ταιριαζει στην επιχείρησή σας